2023

ÅRSBERETNING

 

 

 

 

 

 

Forside:

Betonvæg med FDDB-logo i baggrunden og det nye logo i forgrunden med stor rød prik til højre for navnet:

 

DøvBlinde Danmark

Foreningen for alle med både nedsat syn & hørelse

 

 

 


 

Indholdsfortegnelse

 

Formandens tilbageblik

Navneændring

Tolkeområdet

Organisationen

Hovedbestyrelsen

Forretningsudvalget

Sekretariatet

Årets politiske indsatser

Politisk synlighed

Tolkeområdet

Undersøgelse af døvblindes rehabilitering

Undersøgelsesdesign

Foreløbige resultater fra kommunerne

Foreløbige resultater fra døvblinde

Årets kurser

Reportage fra Kreativ Kursus:

”Det betyder meget, at man kan noget trods døvblindheden”

Medlemmerne i tal

Udvalg og ekstern repræsentation

Projekt Telekommunikation

Hjælpemidler og rådgivning

Netværksgrupper

Brugerråd DR og TV2

Digitalisering

DøvBlinde-Teamet

FDDB-rådgiverne

Erfagrupperne

Vennetjenesten

Informatørtjenesten

Foredrag – og en masse gode spørgsmål…

To sprog, to kulturer, én erfagruppe…

Fundraising

Private bidragsydere

Støtte fra fonde og private

Tak!

RESOLUTION: Tolkeområdet er i fare – døvblinde hægtes af!

Medier og kommunikation

Medlemsnyt

www.fddb.dk à www.dovblinde.dk

Nyhedsbreve

Ideksy

Tekst-tv

Facebook

Andre sociale medier

Formanden ser fremad

Det specialiserede socialområde

Rapport om døvblindes rehabilitering i Danmark

Tolkeområdet

Besøg i erfagrupperne og politisk handlingsplan 2026 - 2029

DøvBlinde Danmark – en stærk og synlig forening

Bagside

 

Velkommen

 

Velkommen til Årsberetning 2023, som ser tilbage på et år med masser af begivenheder.

 

Vi siger i år farvel til foreningens kendte navn og logo og velkommen til det nye navn DøvBlinde Danmark, som træder i kraft 15. maj 2024.

 

Vi har samlet årets bedste historier og billeder, som sammen med oversigter og statistik giver indblik i den forening, der i 36 år har talt døvblindes stemme og kæmpet for ligeværd og døvblindes rettigheder. 

 

Årsberetningen fås i en trykt magasinversion med fotos, som ren tekst i stor eller lille skrift, på lyd, på punkt og i en digital version på word, pdf og html. Alle versioner kan fås hos DøvBlinde Danmark eller downloades fra vores nye hjemmeside:

www.dovblinde.dk

 

Jackie Lehmann Hansen,

Formand for DøvBlinde Danmark

 

Tilbage til indhold


 

Formandens tilbageblik

 

Af Jackie Lehmann Hansen

 

Illustration: Jackie foran Christiansborg

 

I 2023 har vi for alvor sat fokus på det politiske arbejde. Jeg har holdt møder med mange handicap-, social-, og IT-ordførere samt med socialminister, Pernille Rosenkranz-Theil fra Socialdemokratiet. Derudover har jeg sammen med sekretariatet haft tæt kontakt med relevante embedsfolk. Alt sammen for at sikre, at vores forening kan sætte sit præg på udviklingen. Jeg kan heldigvis mærke, at vores input til alt lige fra tolkeområdet, indretningen af det specialiserede område og til digitaliseringsområdet bliver taget godt imod. Det gør indtryk på politikerne, at vi som forening ikke bare påpeger de problemer, vi kan se, men også kommer med realistiske løsningsforslag.

Den store undersøgelse af døvblindes rehabilitering
I april kunne vi glæde os over, at Helsefonden og Johann Schrøders fond valgte at støtte vores store undersøgelse af døvblindes rehabilitering med til sammen 450.000 kr.
Undersøgelsen er iværksat for at give os et overblik over døvblindes muligheder for at få rehabilitering i hele landet. Foruden vores egne medlemmer har døvblindekonsulenter, udvalgte kommuner og sagsbehandlere bidraget med status på hver deres område. Undersøgelsen bliver udgivet som en rapport i 2024 og skal bruges som et værktøj i det politiske arbejde for at sikre døvblinde i Danmark de bedste livsvilkår.

 

Navneændring

På landsmødet 27. juni 2023 blev jeg genvalgt som formand, og Anders Fransson blev genvalgt som næstformand. Derudover kom tre nye medlemmer i Hovedbestyrelsen, og vi sagde farvel til tre medlemmer og tak for deres store arbejde igennem flere år i hovedbestyrelsen.

 

På landsmødet havde hovedbestyrelsen genfremsendt et forslag om navneændring til DøvBlinde Danmark, som blev vedtaget med et stort flertal. Navneændringen er en naturlig del af den udvikling og modernisering, foreningen er i gang med. Med det nye navn bliver foreningens profil skarpere, mere tidssvarende og lettere at huske og genkende. Det vil vi bruge til at styrke vores visuelle identitet og skabe mere synlighed.   


Tolkeområdet
Igen i år har det fyldt meget på foreningens dagsorden, at vores medlemmer ofte har svært ved at få en kvalificeret tolk. Problemet fylder også i de andre nordiske lande. Derfor sendte vi sammen med de nordiske døvblindeforeninger i oktober 2023 et fælles opråb i form af en resolution til politikerne om, hvor akut situationen er. Derudover har vi holdt fast i vores dialogmøder med Socialstyrelsen, Danske Døves Landsforbund, Høreforeningen og DNTM.

Interne aktiviteter
I 2023 kunne vi igen tilbyde en lang række aktiviteter, kurser og samvær for vores medlemmer. Året bød også på en udlandsrejse til Mallorca, som gav deltagerne en masse skønne oplevelser sammen og som også gav mulighed for et inspirerende besøg hos en lokal afdeling af den spanske blindeorganisation ONCE.


Som formand er jeg utrolig stolt af vores kursusledere, frivillige og medarbejdere som sørger for, at medlemmerne kan mødes om et fantastisk udvalg af medlemstilbud.

 

Tilbage til indhold

 

Organisationen

 

 

Foto:

Hovedbestyrelsen inkl. suppleanter samlet på scenen på Landsmødet 2023. Foran sig har de et skilt med det nye navn og logo. Fra venstre mod højre: Hanne V. Ottesen, Niels-Henrik Jørgensen, Anina Pouls, Gert Weingardt, Lis Jepsen, Raziye Acili, Peter Ryberg, Dorte Eriksen, Anders Fransson. Siddende forrest: Suzanne Dalsgaard og Jackie Lehmann Hansen. Mangler: Maria Østerbye

 

 

Hovedbestyrelsen

Foreningens overordnede politiske retning sættes af Hovedbestyrelsen (HB), som består af fire tegnsprogsbrugere og fire talebrugere. De vælges for to år ad gangen på foreningens landsmøde. Hvis formanden er tegnsprogsbruger, vælges en talebruger som næstformand og omvendt. Hovedbestyrelsen mødes fire gange om året og gennemgår politiske sager, økonomiske budgetter samt sætter de overordnede linjer for den politiske indsats og foreningens aktiviteter. Møderne varer to dage med overnatning. Hovedbestyrelsen er næste gang på valg på landsmødet i 2025. 

 

Forretningsudvalget

Sammen med et menigt bestyrelsesmedlem udgør formanden og næstformanden foreningens forretningsudvalg (FU). Udvalget sætter rammerne for det daglige interessepolitiske arbejde og repræsenterer FDDB i offentlige sammenhænge. Forretningsudvalget mødes 1-2 gange om måneden, fysisk og online og er i daglig kontakt med organisationschefen.

 

Hovedbestyrelsen - 4 møder i 2023:

Jackie Lehmann Hansen – FORMAND (tegnsprog)

Anders Fransson - NÆSTFORMAND (talesprog)

Raziye Acili (tegnsprog)

Hanne Vestergaard Ottesen (talesprog)

Peter Ryberg (tegnsprog)

Dorte Eriksen (tegnsprog)

Anina Pouls (talesprog)

Maria Østerbye (talesprog)

Suppleanter:

Niels Henrik Jørgensen (talesprog)

Gert Weingardt (talesprog)

Lis Jepsen (tegnsprog)

Suzanne Dalsgaard (tegnsprog)

 

Forretningsudvalget - 20 møder i 2023

Jackie Lehmann Hansen

Anders Fransson

Raziye Acili

 

Sekretariatet

Sekretariatet består af en fast stab af administrative og projektfaglige medarbejdere. Der var ved udgangen af 2023 ansat 12 medarbejdere på sekretariatet inkl. formanden svarende til 7,67 årsværk. Heraf var tre medarbejdere i fleksjob. Foreningen har tilknyttet en socialrådgiver to timer ugentligt.

FDDB har mange døvblinde ansatte og frivillige, som varetager forskellige arbejdsfunktioner rundt om i landet. I 2023 havde FDDB fire timelønnede telefoninstruktører, to teknikere og ni FDDB-rådgivere, der sammen med 17 frivillige erfaledere, 16 informatører samt øvrige tillidsfolk yder et vigtigt arbejde for foreningen.

 

Tilbage til indhold


 

Årets politiske indsatser

 

Helsidet foto af Jackie med hvid stok foran Christiansborg

 

Politisk synlighed


FDDBs formand Jackie Lehmann Hansen har i 2023 holdt møder med adskillige social- og handicapordførere på Christiansborg og fik i maj foretræde for Folketingets Socialudvalg. På alle møderne og på foretrædet satte vi fokus på, at vi som forening ønsker, at døvblindeområdet samles i en central national enhed med regionale satellitter. Formålet er at sikre den nødvendige ekspertise, når døvblinde har brug for støtte, hjælp og rådgivning. Vores budskab er, at vi ikke oplever, at kommunerne løfter opgaven. Til gengæld findes der allerede en struktur, der kan bygges ovenpå, hvorfor det ikke behøver være svært at få skabt en god løsning. I dag findes allerede Center for Sansenedsættelse (tidligere Institut for Syn, Hørelse og Døvblindhed - ISHD) i Aalborg, som varetager specialrådgivning og undervisning for børn og unge døvblindblevne samt CFDs døvblindekonsulenter, der varetager udredning og specialrådgivning for voksne døvblindblevne. Begge tilbud er landsdækkende.

 

Sammen med møder med embedsfolk i styrelser og departementer har vores input været en god optakt til de politiske forhandlinger, der skal gå i gang i 2024 om indretningen af hele det specialiserede socialområde.

 

Vores formand og næstformand kontaktede desuden alle folketingets IT-ordførere og mødtes med mange af dem. Her var budskaberne, at døvblinde og vi som forening skal inddrages meget tidligere, når der udvikles nye digitale værktøjer, og ikke mindst at det skal sikres, at man, der hvor den digitale udvikling ikke er tilgængelig, også har tanke på de borgere, som enten ikke kan eller ikke ønsker at være digitale. Vi fik også her mulighed for et foretræde for Folketingets IT- og Digitaliseringsudvalg, hvor vi igen fik talt om inddragelse og bad om, at man husker alle borgere, som har brug for at kunne modtage breve, kontakte borgerservice eller kunne komme på netbank, også døvblinde.

 

I september blev formanden indbudt til et møde hos Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Her talte vi om hele døvblindeområdet, hvilke problemer vi kan se, og hvordan vi ser en løsning i at centralisere området og frigøre visitation til hjælp og rådgivning fra kommunerne. Derudover kom vi med to konkrete forslag til at forbedre tolkeområdet, som vi desværre fortsat har store problemer med. Ministeren udtrykte, at hun havde været meget glad for vores besøg og ikke mindst de løsningsforslag, vi kom med.

 

Tolkeområdet
Tolkeområdet har igen fyldt meget i foreningen i det forgangne år. Efter det nye udbud, der startede 1. januar 2022, har vi været vidner til en katastrofal udvikling. Herunder har flere tolke valgt at skifte branche, og tolke som tidligere arbejdede på fuld tid, er gået på deltid. Økonomien er med udbuddet blevet dårligere for tolkene, og fleksibiliteten det samme. Det har naturligvis konsekvenser for døvblindes mulighed for at få tolk.

 

I 2023 har vi holdt fast i de dialogmøder, vi tog initiativ til i 2022 med Socialstyrelsen, Danske Døves Landsforbund, Høreforeningen og Den Nationale Tolkemyndighed (DNTM). Vores indtryk er, at disse dialogmøder har skabt en god forståelse mellem parterne. Vi har italesat de kæmpe udfordringer, vi står overfor, og understreget hvorfor det er afgørende, at vi inddrages tidligt i processen, når den nye tolkeportal under DNTM udvikles. Det har betydet, at vi i 2023 har været med i de indledende faser i udviklingen af portalen, så vi kan sikre, at endnu flere døvblinde kan benytte sig af den kommende portal.

 

Tilbage til indhold

 


 

Undersøgelse af døvblindes rehabilitering

Foto: To døvblinde damer og to kontaktpersoner taler sammen og smiler til hinanden

I maj 2023 påbegyndte FDDB en undersøgelse af døvblindes behov for hjælp og støtte samt af de tilbud om rehabilitering, man får på tværs af landets kommuner, når man diagnosticeres som døvblind. Undersøgelsen er støttet af Johan Schrøders Fond og Helsefonden og løber frem til udgangen af marts 2024.

Undersøgelsesdesign

For at undersøge hvilke tilbud, hjælp og støtte, døvblinde mødes med af deres hjemkommune, sendte vi et spørgeskema ud, som 145 personer har besvaret. Derudover har vi gennemført enkeltinterviews og fokusgruppeinterviews med 66 døvblinde.

I udvælgelsen af interviewpersonerne har vi vægtet højt at tale med både unge, ældre, døvblinde i job, døvblinde på førtidspension, talebrugere, tegnsprogsbrugere samt døvblinde med bopæl i store og små kommuner. Det er helt centralt for undersøgelsen, at der er en god repræsentation af forskellige baggrunde og andre forskelle, som jo helt naturligt findes imellem os mennesker.

Et andet led i undersøgelsen har været at gennemføre interviews med CFDs døvblindekonsulenter, børnekonsulenter fra Institut for Syn Hørelse og Døvblindhed samt sagsbehandlere og syns- og hørekonsulenter i udvalgte kommuner og regioner.

Det har været relevant at tale med disse parter for at undersøge, hvordan de vurderer den indsats og støtte, der gives til døvblinde, og for at høre, hvor de vurderer, at systemet svigter og trænger til forbedring.

Foreløbige resultater fra kommunerne

I processen med at skabe kontakt til kommunerne er vi flere gange stødt på oplevelser, der har givet os et lille indblik i, hvordan det kan opleves, når man som døvblind skal i kontakt med fagprofessionelle i kommunen. For eksempel er vi ved opkald til en handicapafdeling blevet mødt af en telefonsvarer, der bad os om at trykke 1, hvis man skulle tale med synsafdelingen og 2, hvis man skulle tale med høreafdelingen. Hvad trykker man, hvis man gerne vil tale med én, der ved noget om døvblindhed?

Det lykkedes dog at komme i kontakt med flere fagprofessionelle i kommunerne, og de foreløbige resultater herfra viser, at det er meget forskelligt fra kommune til kommune, hvordan hjælpen til døvblinde er organiseret. Eksempelvis varierer det, hvilken instans der udreder, rådgiver og bevilger hjælp til døvblinde. I nogle kommuner er det en sagsbehandler, der bevilger, i andre kommuner er det syns- eller hørekonsulenten. Fagpersonens uddannelse, viden, kompetencer og erfaring i forhold til døvblindhed varierer også. Det kan have betydning for den hjælp, man får som døvblind, både i forhold til udredning og rådgivning, men også i forhold til bevilling af hjælpemidler, kontaktperson og kontaktpersontimer.

Der er blandt de fagpersoner, vi talte med i kommunerne, en generel bevidsthed om, at døvblindeområdet er så småt, at det er i risiko for at blive underprioriteret i forhold til den tid og den viden, som sagsbehandlerne har mulighed for at lægge i det. Desuden er der tendens til stor udskiftning blandt sagsbehandlere i kommunerne, som sammen med det få antal døvblinde i hver kommune, betyder at det er meget svært at få opbygget viden og erfaring om døvblindhed i den enkelte kommune.

Foreløbige resultater fra døvblinde

Resultaterne fra både interviews og spørgeskemabesvarelserne peger på, at FDDBs medlemmer generelt oplever usikkerhed omkring, om man får den hjælp, man egentlig har krav på, om alle muligheder er præsenteret fra kommunens side, og hvor man kan skaffe mere information om konkrete hjælpemidler og støtteordninger.

”Jeg ved kun, hvad der eksisterer af tilbud ved at snakke med andre døvblinde. Kommunen fortæller mig ikke noget. Det er svært at vide, hvad jeg har ret til, når der ikke er nogen, der fortæller mig det…”   (yngre kvinde på førtidspension).

Herudover ser vi udfordringer i forhold til tryghed og tillid til systemet. Der opleves stor forskel mellem tilbuddene på tværs af landets kommuner, og det opleves som sårbart, at den forståelse, faglighed og behandling, man som døvblind kan forvente, i høj grad er bundet op på, at man tilfældigvis støder på en fagperson i kommunen, som rent faktisk har viden om døvblindhed: 

”Det er lidt uhyggeligt, at det skal være så tilfældigt, om man lige render ind i en sagsbehandler eller en syns- eller hørekonsulent, der har empati og brænder for sit fag. Tænk hvis det var en operation, og man kom til at ligge under kniven ved en, der ikke vidste noget om tingene. Det kan i værste fald skubbe folk ud i mørket. Det er så sårbart”. (ældre kvinde på pension).

De mange åbne beretninger, vi har modtaget fra døvblinde viser, at der er meget at følge op på og arbejde videre med. I 2024 skal alle undersøgelsens resultater samles i en rapport, som udgives i slutningen af april. Vi glæder os meget til at dykke ned i resultaterne og skylder alle jer, der har deltaget i undersøgelsen en stor tak for at hjælpe med at sætte fokus på en vigtig sag!

Tilbage til indhold

 

Årets kurser

 

• Brætspil og DM i skak for døvblinde

• Temadag om høretekniske hjælpemidler – Øst

• Temadag om høretekniske hjælpemidler – Vest

• 30+ for alle

• Ungdomsweekend

• Seniorhøjskole

• Midt imellem (forår)

• Temadag med haptiske signaler - Vest

• Seniortræf

• Action-weekend

• Sommer- og Landsmøde

• Minikursus

• Vandreture med FDDB

• Velvære med FDDB

• Når syn og hørelse svigter – for nye medlemmer

• Kreativ med FDDB

• Temadag med haptiske signaler – Øst

• Gåture i FDDBs gåtursgrupper

• Udflugter med Klub Øst og Vest

• Rejse til Mallorca

 

Aflyst eller udsat

• Pårørendekursus

• Midt imellem (efterår)

 

 

Tilbage til indhold


 

Reportage fra Kreativ Kursus:

”Det betyder meget, at man kan noget trods døvblindheden”

 

 

Foto af døvblind kvinde, der fletter kurv

 

Det er imponerende, hvad der blev produceret på Kreativ Kursus i november.

Deltagerne kunne vælge mellem pileflet, kurveflet, glaskunst og strik, og det kom der et væld af vidunderlige produkter ud af som kurve, lyskranse, julestjerner, glasmosaikker, nissemotiver og ophæng. De 17 deltagere og fire undervisere arbejdede dybt koncentreret i de tre dage, kurset varede, og der blev produceret nok til en hel udstilling. Indimellem var der tid til hygge, god mad og gode snakke som altid, når døvblinde mødes.

 

Lone Andersen Olsen, der deltog på Kreativ Kursus for første gang, fortalte efter kurset:

”Det var virkelig fedt at være med på Kreativ Kursus. Jeg lærte at flette kurve med pileflet-metoden helt fra bunden. Det er ikke sidste gang, jeg gør det. Og så var der også tid til lidt cafe latte og til at hyggesnakke med de andre. Det betyder også noget at få tanket godt og grundigt op på det sociale”

 

Kursets ledere er selv døvblinde. Gerd Nielsen har været med til at arrangere det siden 1996. Dengang hed det Døvblindekurset, og Gerd er ikke i tvivl om, hvad det er, der gør Kreativ Kursus til noget særligt:

 

”Det at fremstille noget følbart, som samtidig bliver pænt, det gør et dybt indtryk på én selv. Stemningen i lokalerne er meget intens og koncentreret. Man oplever som døvblind, at man kan bruge sine hænder. Man får noget med hjem, som man kan vise frem. Det giver selvværd og en varm følelse indeni. Det betyder meget, at man kan noget trods døvblindheden. I hverdagen føler man sig ofte meget anderledes fra andre, men her har man noget at byde ind med, og man bliver utrolig glad, når andre siger, at det man har lavet er flot. Jeg har oplevet uligevægtige kursister komme fuldstændig i balance med sig selv og få overskud til at smile af den koncentrerede proces, det er, at skabe noget med hænderne”. 

 

Tilbage til indhold


 

Medlemmerne i tal 

 

Medlemmer: 460

Talebrugere: 380

Tegnsprogsbrugere: 80

En del medlemmer kan begge sprog

 

Alder

Unge under 35 år: 38

Ældre over 70 år: 278

Ældre over 100 år: 7

 

Regioner

Hovedstaden: 144

Sjælland: 92

Nordjylland: 41

Midtjylland: 61

Syddanmark: 121

 

Støtte- og erhvervsmedlemmer

Støttemedlemmer: 133

Erhvervsmedlemmer: 15

 

Tilbage til indhold

 

 

 

 


 

Udvalg og ekstern repræsentation

 

Udvalg og komitéer

Valgkomité 2023-2025

Forretningsudvalg

Ungdomsudvalg

Seniorudvalg

Strategiudvalg

Internationalt udvalg (ad hoc)

 

Arbejdsgrupper for kurser og arrangementer

Landsmøde

Haptiske signaler

Skak og spil

Familienetværket

Minikursus

Kreativt kursus

Kursus 30+

Seniorhøjskole

Vandrekursus

Klub øst

Klub vest

Vennetjenesten

Gå- og motionsture

Når syn og hørelse svigter


Arbejdsgrupper interne

Blad og pjecer

PR

Kommunikation og brobygning

Honorar

 

 

Arbejdsgrupper – internationalt

Døvblindes Nordiske Samarbejdskomité (DBNSK)

EDbUY arbejdsgruppen for ungdomslejren 2024

 

Ekstern repræsentation

CFDs bestyrelse, observatør

Socialstyrelsen – det faglige råd

DRs Brugerråd

TV2s Brugerråd

Pengeinstitutternes Handicapkontaktudvalg

Tolkerådet under Den Nationale TolkeMyndighed

Castberggårds repræsentantskab

Uddannelsesudvalg Professionshøjskolen (UCC/KC)

NOTAs Rådgivende Udvalg

NOTAs ad hoc gruppe for døvblinde

DHs Repræsentantskab i 22 afdelinger

Tilgængelighedsgruppe vedr. H-huset

Blindecenter Bredegaards bestyrelse

Alice Agnes Kampps legatbestyrelse

Kvinderådets repræsentantskab, DH-repræsentation

Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet, DUKH

Det regionale kontaktforum for handicap

Region Nordjylland

Region Syddanmark

Det regionale dialogforum på det sociale område

Region Nordjylland

Region Midtjylland

Kommunikationscentret region Hovedstaden

Institut for Kommunikation og Handicap region Midtjylland

Specialcenter Roskilde Kommunikation, SCR

Institut for Syn, Hørelse og Døvblindhed i Region Nordjylland

DSB Handicappanel

 

Tilbage til indhold

 


 

Projekt Telekommunikation

 

Foto: To døvblinde ser på en mobilskærm sammen. Den ene peger på skærmen. Kontaktperson sidder ved siden af.

 

Projekt Telekommunikations overordnede mål er at give døvblinde mulighed for at bruge digitale løsninger ved hjælp af IKT og telekommunikation. Vi underviser, supporterer, rådgiver og informerer om tekniske løsninger, programmer og produkter. Derudover følger vi den teknologiske udvikling og giver vores stemme med i råd og udvalg om digitale tiltag.

 

Hjælpemidler og rådgivning

Ved medlemmers udredning og ansøgning af IKT-hjælpemidler er vi med for at vejlede og støtte. Vi supplerer kommunernes undervisning i kompenserende udstyr og udarbejder enkle brugervenlige vejledninger i døvblindevenlige formater.

I 2023 holdt vi to temadage om høretekniske hjælpemidler. I samarbejde med DøvBlinde-Teamet har der være holdt to rådgivnings- og IKT-møder for tegnsprogsbrugere i Fredericia. Det er en FDDB-rådgiver og en IKT-instruktør, der står for disse møder.

 

Netværksgrupper

Telekom står også for fire netværksgrupper, to i Høje Taastrup, én i Ålborg og én i Århus, hvor deltagerne mødes tre gange om året sammen med en instruktør fra Telekommunikation. Her udveksles erfaringer med iPhone, iPad, apps og nyttige funktioner. Desuden gennemgår instruktøren relevante apps for døvblinde. Det kan fx være apps, der giver øget sikkerhed eller tilgængeligheds-apps, der kan hjælpe med at orientere sig.

Lytter man til medlemmerne i en af grupperne i Høje Taastrup, er der ingen tvivl om, at det er guld værd at mødes og dele råd og fif. For når man har nedsat syn og hørelse, tårner problemerne sig nemt op, og det kan være befriende at komme et sted, hvor alle bakser med de samme problemer med syn og hørelse. Som Connie, der har været medlem i FDDB i mange år siger:

”Jeg vil nødig gå glip af de her netværksmøder. Det er så dejligt at få tingene forklaret på en stille og rolig måde. Jeg kan stort set ikke se noget mere, så jeg har brug for at få det hele beskrevet grundigt. Det får jeg her, og hyggeligt er det skam også ”

 

Brugerråd DR og TV2

Telekommunikation repræsenterer FDDB i DRs og TV2s brugerråd for at påvirke indholdet på tilgængelighedstjenesterne på TV. Det er de tjenester, der sørger for tegnsprogstolkning, synsbeskrivelse, undertekstning og oplæsning af programmer. 

 

Digitalisering

Den digitale udvikling forsætter med rivende hast, og flere og flere både offentlige og private digitale løsninger gør brug af MitID eller andre digitale apps. Denne udvikling følger vi for at sikre, at løsningerne bliver gjort tilgængelige for døvblinde, og at der udvikles alternative løsninger for de, der ikke kan eller ikke ønsker at være digitale. Telekommunikation deltager i møder med Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark sammen med de øvrige handicaporganisationer under Danske Handicaporganisationer og bidrager med test af løsninger.

 

Instruktører: 4

Teknikere: 2

Koordinator: 1

IKT-medarbejder: 1

Møder i netværksgrupper: 10

Temadage: 2

Rådgivnings og IKT-møder for tegnsprogsbrugere: 2

Møder i DRs brugerråd: 3

Møder i TV2s brugerråd: 2

 

Tilbage til indhold


DøvBlinde-Teamet

 

FDDB-rådgiverne

FDDBs rådgivere er selv døvblinde og kender til de tanker, spørgsmål og følelser, der opstår, uanset om man er helt ny døvblind, eller om man har været døvblind i mange år. Derfor er de hjemmebesøg, der udføres et vigtigt tilbud med tryg og personlig rådgivning. Rådgiverne trækker på egne erfaringer med døvblindhed, fortæller om FDDBs tilbud, giver personlig støtte, er bisidder ved møder, informerer om hjælpemidler og henviser til relevante instanser på døvblindeområdet.

 

FDDB-rådgivere: 9

Fysiske hjemmebesøg: 86

Korrespondancer via telefon- og mail: 216

 

Erfagrupperne

Erfagrupperne er et helt centralt tilbud til FDDBs medlemmer. De lokale, månedlige møder er en social holdeplads og stedet hvor man bliver set og hørt som den, man er. I erfagrupperne erfaringsudveksles der om livet med døvblindhed over en kop kaffe og brød. Af og til får grupperne besøg af en oplægsholder, som fortæller om spændende emner relateret til døvblindhed og som kan give nye perspektiver og stof til eftertanke.

 

Vennetjenesten

Vennetjenesten er FDDBs tilbud om fast månedlig kontakt mellem døvblinde på telefon eller mail. Med sin telefonven kan man tale om løst og fast. Én gang om året mødes de frivillige telefonvenner og får inspiration og input til arbejdet.

Venner: 15

Brugere: 29

Opkald og mails: ca. 800

 

 

Informatørtjenesten

Informatørtjenesten er FDDBs tilbud om oplysende foredrag og oplæg, som afholdes af døvblinde informatører. Informatørerne giver et personligt indblik i deres opvækst og liv med døvblindhed og sætter fokus på de mange udfordringer, der er forbundet med et liv med nedsatte sanser. I 2023 kom informatørerne særligt ud til landets SOSU-skoler. Derudover har informatørerne været på besøg hos folkeskoler, i Høreforeningens lokalafdelinger, hos DSB, på Solgaven og deltaget i flere interviews og workshops med DTU-studerende.

 

Foredrag: 51

Tilhørere: Ca. 1.500 personer

 

Tilbage til indhold

 

 


 

Foredrag – og en masse gode spørgsmål…

 

Foto: Døvblind informatør holder foredrag. Kontaktperson står ved siden af.

 

Social & Sundhedsskolen i Herning havde i oktober besøg af FDDBs garvede informatør, Bente Mejndor. Skolens studerende, som er i alderen 18-56 år, ville gerne høre, hvordan man kan have et godt liv som døvblind, og hvordan man klarer sig i hverdagen.

 

Bente fortalte om sin øjensygdom og sit høretab, om sin barndom, skolegang og ungdom. Hun fik først døvblinde-diagnosen som 39-årig, men havde på det tidspunkt både arbejdet som teknisk tegner og kommunal dagplejemor.

 

Bentes mål med at fortælle sin historie til kommende sosu-assistenter er bl.a. at klæde dem på til at spotte døvblinde. Hvis en borger bruger høreapparater, går meget forsigtigt, svarer forkert eller slet ikke svarer, så er der en risiko for, at det er synet, hørelsen eller begge dele den er gal med. Det kan forveksles med almindelig aldring eller demens – men ér det synet og hørelsen, så kan tydelig kommunikation, tålmodighed og hjælpemidler gøre en stor forskel.

 

Bente fik mange gode spørgsmål, fx om hun ser billeder, når hun drømmer, om hun kunne tænke sig en førerhund, om hun har kontaktperson hele døgnet, om hun opfandt sit eget sprog som barn, inden hun lærte at tale korrekt, om hendes børn har arvet øjensygdommen og meget mere.

 

De studerende fik til sidst lov til at ledsage hinanden med sorte briller for øjnene og propper i ørerne for at mærke på egen krop, hvordan det føles at gå gennem en dør, uden om en stol etc. En øvelse der altid giver eleverne stof til eftertanke.

Tilbage til indhold

 

 

To sprog, to kulturer, én erfagruppe…

 

I 2023 blev erfalederne i Trekantområdet og Syddanmark Tegnsprog enige om at lægge deres to erfagrupper sammen. Den ene var ellers for talebrugere, den anden for tegnsprogsbrugere. Den opdeling, der normalt er mellem erfagrupper for tale- og tegnsprogsbrugere, stammer helt tilbage fra da foreningen blev grundlagt og er blevet opretholdt indtil nu, da det at kommunikere sammen på sit eget sprog typisk giver grundlag for gode og personlige snakke. Det er også værd at værne om, men medlemmerne i begge grupper var enige om at prøve at holde møderne i fællesskab.

De to erfaledere, Lilli Munk Jensen og Eva Olesen, fortæller:

 

”Sammenlægningen er gået rigtig fint. Medlemmerne fra de to oprindelige grupper sætter sig sammen ved bordene på kryds og tværs, og vi snakker begge sprog. Så længe vi har gode tolke med, er der ingen problemer. Dialogen mellem tale- og tegnsprogsbrugere udvikler sig mere og mere fra gang til gang, og der er helt sikkert nogle fordomme, der er blevet nedbrudt.”

 

De to erfaledere har fået et godt samarbejde, sparrer med hinanden og giver hinanden ny inspiration og motivation i det daglige. I det kommende år er der planlagt nytårstaffel, quiz, gåtur, fejring af den ene af de oprindelige erfagruppers 25-års jubilæum, og så skal FDDBs navneændring også fejres i erfagruppen.

Det er en meget inspirerende form for nytænkning, som viser, at man med en portion nysgerrighed, god planlægning og gode tolke kan komme nye steder hen og starte nye fællesskaber.

 

Lokale erfagrupper: 14

Deltagere: 255

Antal møder i 2023: Ca. 140 

Kopper kaffe serveret: ca. 40.000

 

Foto af organisationschef Ilse Bellamy, der taler taktilt tegnsprog med en døvblind kvinde. Billedet er fra kulturmødet 2022, hvor medlemmerne satte fokus på den kultur, der følger med forskellige sprog. Kulturmødet gentages i 2024 med fokus på de psykologiske udfordringer, der knytter sig til at være døvblind, hvad enten man bruger tale- eller tegnsprog.

 

Tilbage til indhold

 


 

Fundraising

 

Vi er afhængige af ekstern støtte fra både fonde samt erhvervs- og private bidragsydere. Velvillige fonde har i 2023 støttet foreningens aktiviteter og gjort det muligt at tilbyde en bred vifte af tilbud til medlemmerne.

Private bidragsydere støtter foreningen med både engangs- og faste bidrag. Alle bidrag går ubeskåret til arbejdet for døvblinde.

 

Private bidragsydere

Som mindre forening må vi altid afsøge muligheder for at gøre arbejdet mere effektivt og prioritere de tilstedeværende ressourcer. Fundraising kræver tid og en målrettet indsats. I 2023 afsøgte vi derfor muligheden for eksterne samarbejdspartnere. Det resulterede i møder og workshop med et firma og sluttelig en beslutning om samarbejde. Vi håber, at indsatsen bærer frugt i løbet af 2024.

 

Støtte fra fonde og private

Med kontinuerlig støtte fra fonde og private kan vi sikre de nødvendige sociale tilbud til vores medlemmer. Tilbud som bryder med den isolation og ensomhed, som døvblindhed ofte medfører. Foreningens fællesskaber giver et ståsted og en livskvalitet, som medlemmerne sætter stor pris på.

 

Tak!

Tusind tak til alle, private, erhverv og fonde, der støtter vores arbejde for døvblinde i Danmark!

 

Tilbage til indhold

 

 

RESOLUTION: Tolkeområdet er i fare – døvblinde hægtes af!

24.10.2023

 

I oktober 2023 var vi værter for det årlige samarbejdsmøde med de

andre nordiske landes døvblindeforeninger i DBNSK. På mødet stod det klart, at vi ikke er alene i Danmark om at have problemer på tolkeområdet. Det blev besluttet at udarbejde en fælles udtalelse for at sætte ekstra fokus på udfordringerne, konsekvenserne og vores ønsker til de nordiske regeringer for at forbedre døvblindes adgang til tolkning.

 

Forestil dig at sidde hos lægen med akut opstået sygdom, men du kan ikke se, du kan ikke tale – og der er ikke nogen til at oversætte dit tegnsprog. Hvordan føles det?

Har man nedsat syn og hørelse – måske mistet begge sanser helt – så er en døvblindetolk som bindeled til omverdenen livsnødvendig i mange sammenhænge. Uden tolk har vi døvblinde ikke lige muligheder i hverdagen. Men alle nordiske lande oplever vi i disse år, at færre søger tolkeuddannelsen, flere forlader tolkefaget, og at der sker kraftige forringelser i de statslige tolkeudbud. Det har alvorlige konsekvenser for livet som døvblind. Uden tolkning begrænses vi direkte i at tale med andre, komme til lægen, tage til foredrag og høre ny viden og i det hele taget deltage i samfundslivet som alle andre.

 

Døvblindeforeningerne har et samlet budskab til regeringerne i alle de nordiske lande! Vi opfordrer jer til at:

 

·      Gennemføre tolkeudbud, som skaber tryghed fremfor utryghed

·      Sørge for, at der også i fremtiden findes en tolkeuddannelse af høj kvalitet

·      Sikre at der uddannes nok tolke til at dække behovet

·      Samarbejde med landenes døvblindeorganisationer

 

Formanden for Foreningen Danske DøvBlinde, Jackie Lehmann Hansen, udtrykker ofte sin bekymring for tolkeområdet. Og han er ikke alene:

 

”Vi har i alle de nordiske lande hver for sig længe forsøgt at råbe myndighederne op omkring problemerne på tolkeområdet. Vores døvblinde medlemmer, som i mange tilfælde er dybt afhængige af tolk for at kunne kommunikere med andre end deres allernærmeste omgivelser, oplever problemer med at få dækket tolkeopgaver. Det gælder især korte opgaver som lægebesøg, og det gælder i tyndt befolkede områder, hvor det ikke kan betale sig for tolkene at tage opgaver. Samtidig ser vi et bekymrende lavt optag på tolkeuddannelsen i hele norden! Det er som at se et trafikuheld i slow-motion! Hvis ikke der snart bliver skabt konkrete ændringer på tolkeområdet, tør vi slet ikke tænke på, hvilke muligheder døvblinde i fremtiden vil have for at mødes med andre og for at deltage i samfundsdebatten. At problemerne er store i alle nordiske lande, gør bare situationen endnu mere alvorlig. Derfor har vi valgt at gå ud sammen med dette dybfølte opråb om handling”.

 

Døvblindetolkning er ikke bare tolkning

Det kræver specielle forudsætninger at tolke for døvblinde, da både samtalen og hvad der foregår omkring den døvblinde skal formidles. Synsbeskrivelse og ledsagelse er også en vigtig del af tolkningen. Det kræver erfaring og overblik, og det kræver metode at sætte sig ind i den enkelte døvblindes kommunikationsbehov. Derfor er det ekstremt vigtigt, at erfarne tolke vælger at bruge deres erfaring på området og ikke forlader det efter bare få år, så uerstattelig kompetence tabes.

 

Men utrygheden hersker hver gang myndighederne laver en ny tolkeudbudsrunde – og det sker hvert andet eller hvert fjerde år. Hver gang mister vi dygtige tolke, der søger væk fra faget. Og de kommer ikke tilbage! Betingelserne i udbuddene er langt fra attraktive for tolkene og gør, at korte opgaver og opgaver i yderområderne er svære at få besat. Det går ud over døvblinde og synshørehæmmede, der langsomt men sikkert hægtes af.

 

Nordiske døvblindeorganisationers ønsker til tolkeområdet

Vores fælles ønsker til tolkeområdet er:

 

·      En tolkelov med tidsubegrænset tolkning på alle livets sammenhænge

·      En tolkelov med frit tolkevalg

·      En udbudsstruktur der tilgodeser både lange og korte tolkninger i både byer og yderområder

·      Nem og smidig administration ved bestilling af tolk

·      En samlet indgang til bestilling af tolk

 

Døvblinde i Norden kan ikke være tjent med ikke at kunne kommunikere med omverdenen, med hinanden, med politikerne, med kolleger, med lokalsamfundet og med resten af verden. Vi både kan og vil ytre os og bidrage til vores omgivelser.

 

Men det kræver, at der handles – og det kræver, at der handles nu...

 

Tilbage til indhold

 

Medier og kommunikation

 

Illustration: Den nye Medlemsnyt-forside

 

Medlemsnyt

Medlemsnyt er medlemmernes eget blad, som udkommer 12 gange om året på tryk, lyd, punkt og mail. Man kan vælge at få bladet på mail, selvom man også får det i en anden version. Støttemedlemmer, kontaktpersoner, pårørende og fagfolk kan også få bladet på mail. Ved udgangen af 2023 fik Medlemsnyt ny forside og nyt mere læsevenligt layout på indholdssiderne.

 

Læsere af Medlemsnyt

Trykt blad: 368 læsere

Mail: 203 læsere

Punkt: 14 læsere

Lyd: 91 læsere

 

www.fddb.dk à www.dovblinde.dk

…er foreningens digitale samlingspunkt for medlemmerne og en kilde til faglig viden om døvblindhed og døvblindes kommunikation. Her kan man altid finde nyheder samt info om fx tegnsprog og døvblindes rettigheder. Via kalenderen kan medlemmerne melde sig til arrangementer som kurser, udflugter og temadage.

I forbindelse med navneskiftet 15. maj 2024 introducerer vi en ny hjemmeside, som finansieres med et flot tilskud fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Hjemmesiden får adressen: www.dovblinde.dk

 

Nyhedsbreve

FDDB udsender 4-6 nyhedsbreve om året i to udgaver.

Nyhedsbrev med grafik og billeder: 462 modtagere

Nyhedsbrev ren tekst: 103 modtagere

 

Ideksy

Ideksy er et webbaseret tekstforum for døvblinde, hvor der udveksles information i nyhedsgrupper. Der oprettes løbende grupper efter behov og relevans. Medlemmerne er selv med til at lægge indhold op. Bl.a. udveksles der nyheder inden for emner som:

- Til og fra DøvBlinde Danmark  

- Arrangementer i DøvBlinde Danmark

- Hjælpemidler

- Tolkning

- Sport

- Naturvidenskab

Og mange flere…

 

Tekst-tv

DRs Tekst-tv side 738 kan man finde kort omtale af et udvalg af DøvBlinde Danmarks arrangementer.

 

Facebook

Profil: ’Foreningen Danske Døvblinde’ er FDDBs officielle Facebook-side

Fra 15. maj: DøvBlinde Danmark

Følgere: 661

 

Gruppe: ’Medlemmer af FDDB’ er en lukket Facebook-gruppe kun for medlemmer

Fra 15. maj: Medlemmer af DøvBlinde Danmark

Antal i gruppen: 97

Du kan anmode om medlemskab af gruppen ved tryk på knappen ’Bliv medlem af gruppen’. Herefter vil medlemsrådgiverne, som administrerer gruppen, godkende dig og lukke dig ind.

 

Formandsprofil

’Jackie Lehmann Hansen - formand i FDDB’

Fra 15. maj: Jackie – formand i DøvBlinde Danmark

- er formandens egen side på Facebook, hvor man kan følge Jackies tanker og personlige oplevelser som formand

Følgere: 732

 

Andre sociale medier

Formanden kan følges på mediet X og LinkedIn.

Søg efter ’Jackie Lehmann Hansen’.

 

Tilbage til indhold

 

 


 

Formanden ser fremad

 

Foto: Formanden med hvid stok og kontaktperson på vej op af Metroen i København

 

Det specialiserede socialområde
2024 kommer til at bære præg af de politiske forhandlinger på det specialiserede socialområde. Vi har allerede fortalt politikerne, at døvblindeområdet er så højt specialiseret, at det bør have sin helt egen specialeplanlægning, så vi ikke lægges under hverken syns- eller høreområdet. Vi kommer derfor til at følge forhandlingerne og udmøntningen tæt.

 

Rapport om døvblindes rehabilitering i Danmark
I april udkommer rapporten om den store rehabiliteringsundersøgelse fra 2023. Jeg ser frem til, at vi får grundigt analyseret og beskrevet, hvad det er for forhold, der gør sig gældende vedrørende rehabilitering for døvblinde i Danmark. Rapporten bliver et værktøj, som jeg i 2024 kommer til at bruge til at formidle fakta og viden i vores politiske arbejde.

 

Tolkeområdet
I 2024 skal der kigges på ny uddannelsesstruktur på tegnsprogs- og skrivetolkeuddannelsen. Vi kæmper for at få døvblindeområdet med som enten en del af uddannelsen, eller at døvblindetolkning skal udbydes som efteruddannelse.
Vi kæmper også fortsat for, at den nye tolkeportal under DNTM bliver så tilgængelig for døvblinde som muligt, samt at den bliver mere fleksibel og brugt på tværs af sektorer.

 

Besøg i erfagrupperne og politisk handlingsplan 2026 - 2029
I 2024 begynder det indledende arbejde med foreningens næste politiske handlingsplan. Det kræver megen forberedelse at lave en 4-årig politisk handlingsplan. Blandt andet derfor vil jeg tage rundt i erfagrupperne igen, så jeg kan have fingeren på pulsen i forhold til, hvad der rører sig hos medlemmerne, samtidig med at jeg kan orientere om nyheder og foreningens planer.

 

DøvBlinde Danmark – en stærk og synlig forening
Den 15. maj 2024 lanceres vores nye navn, vores nye hjemmeside samt denne årsberetning i Handicaporganisationernes Hus. Med det nye navn skriver vi foreningshistorie i 2024, og jeg glæder mig til sammen med medlemmerne at lægge endnu flere spor ud i fremtiden.

Jeg vil gerne slutte med at sige tak for at du læste med. Jeg er stolt og glad over hvad vi som forening formår at skabe!

 

Tilbage til indhold


 

Bagside

 

DøvBlinde Danmark

arbejder for bedre forhold for alle

med både nedsat syn og hørelse.

Vi hjælper med livsvigtig rådgivning,

skaber netværk og slås

for døvblindes mærkesager

i Danmark.

 

 

 

DøvBlinde Danmark

Blekinge Boulevard 2 · 2630 Taastrup · Tlf. 36 75 20 96

mail@dovblinde.dk

 

Læs mere om foreningens arbejde på www.dovblinde.dk